Lunds universitet, Lunds Tekniska Högskola, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 40 000 studenter och 7 400 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds Tekniska Högskola, LTH, är en teknisk fakultet inom Lunds universitet med forskning av hög internationell klass och stora satsningar på pedagogisk mångfald.

Fysiska institutionen är en av Lunds universitets största institutioner med cirka 350 anställda. Vid institutionen finns sju forskningsavdelningar och ett antal större centrumbildningar. Forskningen vid institutionen täcker ett brett spektrum av modern fysik. www.fysik.lu.se.

Avdelningen för fasta tillståndets fysik har cirka 20 lärare och sammanlagt 100 anställda samt en forskningsinriktning mot materialvetenskap, fysik och tillämpningar av halvledarnanostrukturer inom elektronik, fotonik och biologi/medicin. Avdelningen har en central plats inom Lunds universitets centrum för nanovetenskap, NanoLund, som är världsledande inom området nanouppbyggda halvledare. Nanolund tog sin början 1988 och har i dag 250 forskare från LTH samt naturvetenskapliga och medicinska fakulteten. 

I Lund finns även två centrala anläggningar för materialforskning: MAX IV, världens starkaste synkrotronljuskälla, och ESS, världens starkaste neutronkälla. Tillsammans bildar Lunds universitet, MAX IV, ESS och det omgivande ekosystemet en världsunik miljö för forskning, teknik och kommersialisering med avseende på nanomaterial.

Avdelningen för fasta tillståndets fysik driver Lund Nano Lab (LNL), som är ett laboratorium i världsklass för karakterisering och nanotillverkning av halvledare och är en del av Myfab – den nationella infrastrukturen för tillverkning på mikro- och nanonivå. LNL har en årlig omsättning på ca 30 miljoner kronor och består av 600 kvm renrum med en mängd avancerad forskningsutrustning, bl a epitaxitillväxt, avancerad elektronstrålelitografi samt olika typer av karaktäriseringsutrustning, och har mer än 150 användare från högskolan och industrin. För närvarande planeras en fördubbling av LNL:s kapacitet med ett nytt renrum i Science Village Scandinavia. På LNL finns 11 högkvalificerade forskare, ingenjörer och tekniker. Se www.ftf.lth.se, www.nano.lu.se, myfab.se för mer information.

Arbetsuppgifter

Avdelningen för fasta tillståndets fysik och LNL söker en senior processingenjör som kommer att ha ansvaret för att leda processer samt utrustnings- och materialutvecklingsprojekt såväl internt som för externa leverantörer. Det kräver utmärkt samarbete med andra ingenjörer inom LNL och med utrustningsleverantörer för att nå högt uppsatta och långsiktiga forskningsmål. I arbetet ingår grundläggande utbildning och stöd kring vissa processer och utrustning till studenter, forskare och ingenjörer, samt avrapportering till den verksamhetsansvarige vid LNL.

I uppgifterna ingår:

 • Rutinmässig processkontroll och kalibrering av utrustning i enlighet med gällande specifikationer
 • Grundlig felsökning av processer. Användarstöd och säkerställande att processutrustningen är i användardugligt skick
 • Förbättra och utvidga processprestandan för alla användare i nära samarbete med andra ingenjörer vid LNL
 • Arbeta med försäljare för teknisk assistans och stöd vid behov
 • Förbereda specifikationer för processer och bistå eller leda upphandling av ny utrustning för LNL
 • Samarbeta med utrustningsingenjörerna vid installation av ny utrustning samt vid provstart och tester för godkännande
 • Fastställa grundläggande processtrategier i samarbete med övrig personal

Kvalifikationer och urvalskriterier

Tjänsten som processingenjör fordrar en högskoleexamen inom ett relevant område som t ex kemiteknik, fysik, kemi, materialvetenskap eller motsvarande utbildning. Följande dokumenterade meriter är ett krav:

 • Minst 5 års verksamhet inom processutveckling – erfarenhet av litografi eller plasmaetsning på utrustning för halvledarprocesser är mycket meriterande
 • Kunskap om grundläggande principer för halvledarprocesser
 • Visad förmåga att felsöka befintliga processer och skapa nya för att utvidga användarnas kunskaper och förmåga. För detta krävs en gedigen förståelse för samspelet mellan process och utrustning
 • Förmåga att använda engelska, vari ingår förmågan att skriva teknisk dokumentation
 • Utmärkt kommunikationsförmåga och ett förhållningssätt som bygger på samarbete

Nedanstående tilläggsmeriter och erfarenheter är önskvärda:

 • Praktisk erfarenhet av utveckling av halvledarprocesser
 • Erfarenhet av bearbetning med litografi och plasmaetsning
 • Förmåga att genomföra elementär felsökning av processer
 • Förmåga att sköta komplex processutrustning
 • Utmärkt förståelse för säkerhetsriskerna vid driften av olika typer av renrumsutrustning

Den vi söker ska vara beredd att ta egna initiativ och vara serviceinriktad samt ha förmåga att hantera och göra prioriteringar. Stor vikt kommer att läggas vid den sökandes sociala kompetens och förmåga att arbeta i grupp. 

Med denna tillsättning hoppas vi kunna förnya vår miljö och välkomnar sökande från nationella och internationella företag, forskningsinstitut och universitetslaboratorier.

Villkor Tillsvidareanställning, 100 %, med start snarast möjligt. Provanställning kan komma att tillämpas. I anställningsbeslutet kommer tjänstetiteln att vara ingenjör eller forskningsingenjör. 

 

 


Anställningsform 永久职位
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2018/593
Kontakt
 • Maria Huffman, Operations Manager, +46 (0) 46 222 06 91, +46 (0) 46 722 276950
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
 • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2018-03-02
Sista ansökningsdag 2018-04-08

返回职位空缺页面