Lunds universitet, institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 40 000 studenter och 7 600 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Vid Naturvetenskapliga fakulteten bedrivs forskning och utbildning inom biologi, astronomi, fysik, geovetenskap, kemi, matematik och miljövetenskap. Verksamheten bedrivs vid nio institutioner samlade inom norra universitetsområdet. Fakulteten har ca 1 500 studenter, 330 forskarstuderande och 700 anställda.

En disputerad forskare söks för att arbeta med utveckling, testning och tillämpning av ett nytt kopplat schema för biomassa-allokering, fenologi och kolhydratlagring inom ramen för biosfärsmodellen LPJ-GUESS. Den anställde kommer att ingå i en forskargrupp kopplad till LPJ-GUESS omfattande cirka 20 forskare och forskarstuderande vid Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap (INES). LPJ-GUESS används inom en rad forskningsprojekt vid Lunds universitet och andra forskningsinstitut runtom i världen, exempelvis de strategiska forskningsområden MERGE, http://www.merge.lu.se, och BECC, http://www.becc.lu.se). Möjligheten till samarbete med andra universitet i Sverige och utomlands finns.

Arbetsuppgifter
Den anställde kommer att arbeta med utveckling, testning och tillämpning av modelleringskod inom ramen för den dynamiska globala vegetationsmodellen LPJ-GUESS. INES forskare är ledande inom ett internationellt konsortium som ansvarar för vidare utveckling av LPJ-GUESS och stöd till dess många användare runtom i världen. Modellen simulerar vegetationens dynamik och biogeokemiska utbyten mellan biosfären och atmosfären från lokal till global skala. Den används inom många projekt där INES deltar. Den aktuella forskningen fokuserar på schemat för allokering av ny biomassa i LPJ-GUESS. Specifika arbetsmoment innefattar kompilering av data, litteraturstudier och modellutveckling med fokus på representationen av fysiologiska mekanismer till grund för allokering av biomassa till olika växtdelar, och de resulterande effekter av miljö- och klimatvariationer, markanvändning och näringscykler på växter och ekosystemfunktioner. Forskningen kommer att utföras vid INES, i samverkan med samarbetspartners inom olika projekt. Den anställde förväntas deltar i internationella möten och workshops samt vid utåtriktad kommunikation kopplad till forskningsarbetet.

Kvalifikationer
En doktorsexamen inom ekosystem-ekologi eller ett annat relevant ämne krävs. Tidigare erfarenhet från arbete med ekosystem- eller klimatmodeller förutsätts. Avancerade kunskaper inom kvantitativa eller numeriska metoder inom ramen för miljöinriktad forskning är starkt meriterande. Sökanden måste besitta dokumenterade kunskaper inom datorprogrammering, företrädesvis i C/C++, eller kunna bedömas ha mycket goda förutsättningar att införskaffa sådana kunskaper inom kort tid. Bekantskap med kommando-skriptning i Unix/Linux är meriterande. Gedigna kunskaper i muntlig och skriftlig engelska krävs. Tidigare erfarenhet med tillämpning av biosfärsmodellering inom studier av kolcykeln och kolutbyte mellan vegetation och atmosfär är starkt meriterande. Tidigare bidrag inom utvecklingen av processrepresentationer för biosfärsmodeller, särskilt LPJ-GUESS, vore särskilt relevanta. Stor vikt kommer att läggas vid kvalitet och kvantitet av den sökandes publikationer och annan vetenskaplig produktion som tecken på en förmåga och potential att utföra självständig forskning.

Vi söker dig som är serviceinriktad, noggrann, strukturerad och en lagspelare som kan arbeta under stort eget ansvar.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.


Anställningsform Befristeter Arbeitsvertrag länger als 6 Monate
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2018/721
Kontakt
  • Benjamin Smith, professor, +46 46 2224354, ben.smith@nateko.lu.se
  • Tina Olsson, personalsamordnare, +46 46 2229562, tina.olsson@science.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2018-03-09
Sista ansökningsdag 2018-05-07

Zurück zu Stellenangeboten