Lunds universitet

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 40 000 studenter och 7 600 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds Tekniska Högskola, LTH, är en teknisk fakultet inom Lunds universitet med forskning av hög internationell klass och stora satsningar på pedagogisk mångfald.

Medicinska fakulteten är ett verksamhetsområde inom Lunds universitet, med ansvar för utbildning och forskning inom medicin, vård och hälsa. Utbildningen sker i nära samverkan med sjukvården och är väl förankrad i fakultetens starka forskningstradition. Fakultetens forskning spänner över ett brett fält inom experimentell grundforskning, patientnära klinisk forskning och hälsovetenskaplig forskning. Medicinska fakulteten, med drygt 1800 anställda och 2700 studenter i Lund, Malmö och Helsingborg, är en kunskapsintensiv mötesplats för studenter, lärare och forskare från hela världen.

National Bioinformatics Infrastructure Sweden (NBIS; http://nbis.se) är en nationell infrastruktur som främjar forskning inom livsvetenskaperna i Sverige genom att tillhandahålla support och utveckla infrastruktur inom bioinformatikområdet. Mer än 60 experter är för närvarande anställda vid olika säten i Sverige och stödjer projekt inom ett flertal områden såsom genomik, transkriptomik, proteomik, metabolomik och statistik. NBIS utgör också bioinformatikplattformen vid SciLifeLab (http://www.scilifelab.se), en nationell resurs som underlättar forskning inom molekylär biovetenskap genom att tillhandahålla åtkomst till avancerad teknologi och kunskap. Genom nära kopplingar till data-producerande faciliteter och dagliga interaktioner med ledande forskargrupper är NBIS perfekt positionerat för att möjliggöra bioinformatisk analys av världsklass.

NBIS söker nu två nya medlemmar för att stödja svenska forskare i avancerade bioinformatiska projekt. De två heltidstjänsterna är placerade vid Medicon Village, Lunds universitet. En tjänst kommer att affilieras med Instiutionen för Laboratoriemedicin vid Medicinska fakulteten och en med Institutionen för Immunteknologi vi Tekniska fakulteten.  De som får tjänsterna kommer att integreras i ett bioinformatikteam med många möjligheter till utveckling av nya och existerande färdigheter för att hålla sig à jour med nya sekvenseringsteknologier och andra bioinformatiska utmaningar när de uppstår.

Arbetsuppgifter Vi letar efter experter som primärt kommer att arbeta med analys av data från nästa generations sekvenseringstekniker (NGS) eller tredje generationens sekvensering (långa sekvenser), men också med andra typer av bioinformatiska analyser. Arbetet innefattar att stödja svenska forskare inom detta område under ett system med användaravgifter. Projekten kommer att variera i komplexitet och kan involvera data från olika organismer, inklusive människa, mus och andra modellorganismer, men också från mindre utforskade organismer. Beroende på expertis kan projekten innefatta, men inte begränsas till RNA-Seq, single-cell transkriptomik, genomik och andra omiktekniker. Ansvarområden inkluderar att utföra analyser, kommunicera med forskargrupper, hålla sig uppdaterad inom fältet, skriva rapporter, samt att ibland engageras i utbildning av svenska forskare inom bioinformatik. Regelbundna möten och internutbildning, samt tid för utveckling av egna färdigheter och lärande från en diversifierad grupp av NBIS-kollegor ger förutsättningar för NBIS-bioinformatikerna att utföra högklassiga bioinformatikanalyser

Krav

  • Utbildning: En magisterexamen i bioinformatik eller ett närgränsande fält är ett krav för tjänsten
  • Erfarenhet: Erfarenhet av arbete med nästa generations sekvenseringsdata eller annan omikdata från högkapacitetsmetoder är ett måste.
  • Kunskap: Färdigheter i ett skriptspråk såsom R eller Python är en nödvändighet.
  • Kompetenser: Förmåga att arbeta effektivt i Linux kommandoradsmiljö är ett krav. Förmåga att driva projekt och att arbeta i en samarbetande och serviceinriktad verksamhet är ett måste. Mycket god förmåga att kommunicera på engelska, både i tal och skrift är nödvändig, eftersom tjänsten innefattar samarbete med forskare från vitt skilda bakgrunder.  

 Övriga meriter

  • Utbildning: En doktorsexamen inom bioinformatik, molekylärbiologi , datavetenskap eller närliggande fält är meriterande.
  • Erfarenhet: Erfarenhet av analys av data från RNA-seq, single cell-experiment eller helgenomsekvensering är meriterande, liksom erfarenhet av tillämpning av multivariat och univariat statistik på omikdata.
  • Kunskap: Dokumenterad kunskap i programmering, maskininlärning och biostatistik är meriterande.

Vi kommer att sätta större vikt vid personliga egenskaper än formella akademiska meriter. Hänsyn kommer också ges till god samarbetsförmåga, driv och oberoende, samt hur bra sökandes erfarenhet och färdigheter kompletterar och stärker NBIS och institutionens nuvarande verksamhet och framtida utveckling. 

Villkor Tillsvidareanställning, 100 %, fr.o.m. 2018-10-01 eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas.

Instruktioner för ansökan Ansökan bör innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan bör även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.


Anställningsform Vast dienstverband
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2018/2366
Kontakt
  • Fredrik Levander, universitetslektor, +46462223835
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2018-07-05
Sista ansökningsdag 2018-09-07

Terug naar vacatures