Lunds universitet, Med. fak., Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 40 000 studenter och 7 600 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Medicinska fakulteten är ett verksamhetsområde inom Lunds universitet, med ansvar för utbildning och forskning inom medicin, vård och hälsa. Utbildningen sker i nära samverkan med sjukvården och är väl förankrad i fakultetens starka forskningstradition. Fakultetens forskning spänner över ett brett fält inom experimentell grundforskning, patientnära klinisk forskning och hälsovetenskaplig forskning. Medicinska fakulteten, med drygt 1800 anställda och 2700 studenter i Lund, Malmö och Helsingborg, är en kunskapsintensiv mötesplats för studenter, lärare och forskare från hela världen.

Det finns nu en ledig tjänst för en postdoktor för genetiska/bioinformatiska analyser om Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar vid Niklas Mattssons och Oskar Hanssons laboratorier vid Medicinska fakulteten, Lunds Universitet.

Ämnesbeskrivning

Fokus för vår forskning är att definiera och förstå de biologiska processerna vid Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar. Vi arbetar både med kohorter av patienter och kognitivt friska personer, som genomgår omfattande tester med hjärnavbildning, biokemiska markörer och neuropsykologisk testning, samt djur- och cellbiologiska experiment. Postdoktorn kommer att bli en del av en växande multidisciplinär grupp av neuroforskare och kliniska forskare, som arbetar intensivt för att öka kunskapen om Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar. Det långsiktiga målet för vår forskning är att bidra till utvecklingen av nya behandlingsmetoder för neurodegenerativa sjukdomar, där sjukdomsmodifierande behandlingar idag saknas.

Arbetsuppgifter


Postdoktorn kommer att fokusera på dataanalys av genetiska riskfaktorer för Alzheimers sjukdom. En viktig del av arbetet blir att integrera genetisk information med annan data som redan finns tillgänglig i våra studier, inklusive data från olika typer av hjärnavbildning (MRT och PET) och biokemiska mätningar. Projektet kan också inkludera analyser av genuttryck och proteinuttryck, samt analyser med data genererade från inducerade humana neuron. Anställningen är på heltid och tidsbegränsad, två år.

Kvalifikationer

  • Doktorsexamen inom bioinformatik, genetik, statistik, datavetenskap, matematik, beräkningsbiologi,  eller en relaterad disciplin.
  • Förmåga till självständigt arbete med genetiska associationsstudier (GWAS).
  • Goda kunskaper om bioinformatiska/statistiska programvaror, inklusive programmering (t ex R eller Python).

Ansökan

Ansökningar ska inkludera ett personlig brev med motivering till varför du söker tjänsten, CV, kopia på bevis för doktorsexamen, samt namn/kontaktinformation till tre referenser.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/98
Kontakt
  • Niklas Matsson, docent, e-post: niklas.mattsson@med.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2019-01-17
Sista ansökningsdag 2019-03-07

Tillbaka till lediga jobb